Maakrapu merellä – Aarteita etsimässä

Rauha luovutettiin vuokralle viikoksi, joten nyt oli oiva tilaisuus vuokrata Buster Rentiltä moottorivene, pitää moottorivenekursseja ja järjestää päiväretkiä sellaisiin paikkoihin, joihin purjeveneellä ei päivässä ehdi. Tällä kertaa kohteeksi oli valikoitunut Katanpää siellä olevien geokätköjen ansiosta. Tiivistettynä niille, joille geokätköily on vieras harrastus: Kätköilyssä etsitään gps:n avulla eri paikkoihin piilotettuja geokätköjä. Harrastus johdattaa toinen toistaan hienompiin paikkoihin ja onkin mahtava tapa nähdä sellaisia paikkoja, joiden olemassaolosta et edes tiennyt!

Matka alkoi siis Raision venesatamasta Buster Rentin laiturista aamupäivällä yhdeksän aikaan ja suuntasimme siitä lounaalle kohti Hakkenpäätä. Purjeveneellä eteenpäin lipumiseen tottuneelle oli matkustaminen alusta saakka kovin kuoppaista, mutta siihen tottui nopeasti. Hakkenpäähän mennessä matkalla oli kohtuullisen paljon nopeusrajoituksia, joten töyssyisyys ei myöskään päässyt muodostumaan ongelmaksi. Sopivasti lounasaikaan, eli noin klo. 11 pääsimme perille Hakkenpäähän. Hetken jouduimme etsimään laituripaikkaa, mutta lähemmäs uskallettuamme huomasimmekin ravintolan asiakkaille varatut paikat heti tankkauslaiturin vieressä. Paatti siis kylkikiinnitykseen, luukut kiinni ja syömään! Asetuimme Sahan Saluunan terassille nauttimaan auringonpaisteesta ja hyvästä ruuasta. Ainakin näin arkipäivänä lounasaikaan oli paikka todella rauhallinen ja ruuatkin valmistuivat ripeästi.

Aika luksusta istuskella lämpöisessä kajuutassa, ihastella merta isoista ikkunoista ja kaikessa rauhassa keskittyä navigoimiseen. 

 

Matka Katanpäähän alkoi jo ottaa vatsanpohjasta. Tuuli lähenteli 10 metriä sekunnissa ja avoimemmilla alueilla aallot hyppyyttivät jo ihan huolella. Kuitenkin pääsimme parissa tunnissa perille asti ilman ongelmia. Katanpään satama oli hyvin suojainen, joten vaikka tyrskyävän veden äänet kuuluivat laiturille, ei itse laiturissa ollut aalloista tietoakaan. Nyt koitti vihdoin odotettu geokätköilyosuus. Melkein heti vierasvenesatamasta lähti rantaa pitkin kiertävä, harvinaisen hyvin merkitty luontopolku, jonka varrella geokätköt piileskelivät. Kävelimme siis luontopolkuja, etsimme piilotettuja purnukoita, ihastelimme upeita maisemia sekä rakennelmia ja haistelimme meri-ilmaa. Eri puolilla saaria oli mieletön ero, toisella rannalla oli lämmintä ja tyyntä ja toisella taas tuuli puhalsi niin että hatustaan sai pidellä kiinni. Kätköjä Katanpäästä löytyi seitsemän ja niitä etsiessä päästiin kiipeämään yläilmoihin, kurkkimaan maan alle sekä tasapainoilemaan rantakivillä.

Bunkkereita Katanpään luontopolun varrella

 

Kätkökierroksen ja vierasvenesataman kahvilassa juotujen päiväkahvien jälkeen suuntasimmekin jo takaisin mantereelle. Takaisintulomatka menikin lähinnä myötäaallokossa, eli paljon vähemmän kuoppaisesti. Ajelimme hieman yli 20 solmua ja iltaan mennessä vauhtiinkin alkoi jo tottua, vaikka alussa se tuntui hurjan kovalta. Paalumatkalla uskaltauduin jopa ohjaamaan venettä hetken aikaa. Taisi olla ensimmäinen kertani moottoriveneen ruorissa. Itselläni ei vielä syttynyt suurta kipinää moottoriveneellä ajeluun, mutta onneksi sain keskittyä navigointiin, joka on minulle lähempänä sydäntä. Alle kolmessa tunnissa olimme jo takaisin Raision venesatamassa sekä uupuneina, että virkistyneinä. Merellä on ihmiseen ihmeellinen vaikutus.

Varpaiden kuivattelua rantakivillä tasapainoilun jälkeen saaren tuulisemmalla puolella. Tällaiset maisemat ovat olleet aina mielestäni kaikkein kauneimpia, kelpaa kuivatella varpaita!

-Maakrapu Jenna-